Filetowanie ryb – krok po kroku

Filetowanie ryby może wydawać się tajemną sztuką kulinarną. Nic bardziej mylnego – to wbrew pozorom nie takie trudne i każdy może się tego nauczyć. Warto wyposażyć się w odrobinę czasu i cierpliwości oraz kupić sobie dobry ostry nóż i pensetę kuchenną.

Jak filetować rybę?

Na początku rybę trzeba bardzo dobrze oczyścić ze śluzu oraz łusek. Następnie trzeba odciąć głowę i ogon, a części te można wykorzystać na przykład do przygotowania zupy rybnej. Kolejny krok to przekrojenie ryby na pół wzdłuż brzucha oraz grzbietu. Potem bardzo ostrożnie należy wyciąć kręgosłup. Trzeba robić to powoli, aby nie uszkodzić struktury mięsa.

Ściąganie skóry z mięsa

Kolejny krok to ściąganie skóry z mięsa. Nóż należy bardzo precyzyjnie wprowadzić pod skórę, zaczynając ją tuż nad linią mięsa. Następnie trzeba skórą po prostu odcinać krok po kroku, używając do tego najlepiej długiego i bardzo ostrego noża. Za filetowanie ryby lepiej nie zabierać się z małym nożykiem, nawet jeżeli będzie bardzo ostry. Na sam koniec można usunąć duże ości przy pomocy pensety. Filetowanie ryby nie jest trudne. Warto poprzeczkę stawiać sobie wyżej dopiero po jakimś czasie. Na początku z pewnością nie raz przeoczy się jakąś ość lub odrobinę zniszczy strukturę mięsa, ale to zupełnie normalne, bo przecież każda czynność wymaga wprawy.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.