Napar z pokrzywy

Pokrzywa powszechnie uznawana jest za chwast, który powinno się wyplewić. Niemal każdy z nas miał styczność z liśćmi tej rośliny, które pozostawiły na skórze swędzącą wysypkę. Niestety ze względu na jej złą reputację rzadko mówi się o jej działaniach zdrowotnych, które działają na wielu płaszczyznach.

Po pierwsze herbata z pokrzywy wspomoże zdrowe odchudzanie oraz będzie remedium na zbyt wysoki cholesterol. Napar z tej rośliny powinien znaleźć się w spiżarni każdej osoby chorującej na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Oprócz tego pokrzywa ma właściwości pielęgnacyjne i sprawdzi się podczas pielęgnacji włosów, ponieważ nada im blasku, wzmocni je oraz zahamuje ich wypadanie.

Pokrzywa – wartości odżywcze

Pokrzywę spotkasz blisko zabudowań, pastwisk oraz pól. W głównej mierze ma to wpływ na traktowanie jej jako chwastu. Nasza główna bohaterka posiada za to wiele cennych składników, dzięki którym jej właściwości są niezwykle lecznicze. Znajdziemy w niej składniki mineralne takie jak:

  • wapno,
  • magnez,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • krzem,
  • jod,
  • sód.

Oprócz tego jest ona bogata w witaminy A, K, C oraz niektóre z grupy B. Pokrzywę najlepiej zrywać w kwietniu i maju. Oprócz herbat, czy naparów jako napoi leczniczych stosuje się również soki.

Właściwości pokrzywy

Jeśli nadal nie przekonałeś się co do zbawiennego wpływu pokrzywy na Twój organizm – koniecznie sprawdź tę listę! Pokrzywa to nie tylko remedium na dodatkowe kilogramy, czy matowe włosy. Pomoże Ci również zachować równowagę w codziennym życiu bez sięgania po dodatkowe suplementy.

  1. Dzięki działanim moczopędnym można stosować ją podczas kuracji przerostu prostaty u mężczyzn. Zmniejsza również ból wywoływany przez tę przypadłośc.
  2. Łagodzi bóle reumatyczne. Ze względu na działania przeciwzapalne i przeciwbólowe pomoże w przypadku bolących mięśni czy stawów.
  3. Ma działania antyalergiczne, ponieważ wpływa na nasz organizm niczym lekarstwa antyhistaminowe.
  4. Dzięki zawartym w pokrzywie fitoestrogenom ryzyko zachorowania na raka: piersi, jelit, prostaty oraz chorób sercowo-naczyniowych zmniejsza się.
  5. Wzmacnia naszą odporność oraz zapobiega anemii.

Kiedy nie stosować pokrzywy? Gdy chorujemy na nowotwór macicy lub występują u nas krwotoki spowodowane polipami.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.