Jak wybrać arbuza

Nie ma chyba bardziej słodkiego i pełnego orzeźwienia owocu niż arbuz. Symbol letnich sałatek i dodatek do lemoniady pełen jest cennych substancji odżywczych. Co ważne arbuz jest niezwykle lekko strawny dlatego idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Jeśli jednak chcesz cieszyć się w pełni zaletami owocu powinniśmy wiedzieć w jaki sposób wybrać idealny owoc dla siebie. Zatem co zrobić, żeby uniknąć natrafienia na zbyt gąbczasty o niewyraźnym smaku owoc?

Dojrzały arbuz

Arbuz to dyniowata roślina, która posiada ciemnozieloną skórkę w prążki i czerwony środek. Pochodzi z Ameryki Południowej i to właśnie tam można spotkać te owoce nawet poza plantacją. Obecnie plantacje arbuzów znajdują się we Włoszech, Hiszpanii oraz na Węgrzech.

Po czym poznać, że nasz arbuz jest smaczny i nadaje się do zjedzenia? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na jego rozmiar – owoc niewielkich rozmiarów raczej nie będzie gotowy do zjedzenia. Idealnie nadadzą się do tego arbuzy średniej wielkości. Oprócz tego warto przed zakupem zważyć swój owoc. Dlaczego? Ponieważ składa się on w ponad 90 % z wody, a to oznacza, że dojrzały arbuz powinien mieć odpowiednio dużą wagę.

Możesz również wybrać idealnego arbuza za pomocą odgłosu. W zależności od tego jaki wyda z siebie dźwięk po popukaniu w niego może to oznacza jego dojrzałość. “Pusty” odgłos oznacza, że owoc jest w pełni dojrzały.

Oczywiście oprócz tego sprawdź ogonek arbuza. Najsmaczniejsze okazy posiadają zielone i elastyczne końcówki.

Dobry arbuz

Kupując arbuza w całości sprawdźmy go dokładnie przed zakupem. Pierwszym czynnikiem oznaczającym, czy arbuz jest świeży jest jego skórka. Prążki powinny być równomierne i bez żadnych plam, czy kontrastowych odcieni. Jeśli zależy Ci na smacznym owocu zwróć uwagę na wgniecenia i uszkodzenia na powierzchni, ponieważ nie powinno ich być wcale. A skórka nie powinna się uginać pod naciskiem palca.

Jeśli na spodniej części arbuza dostrzeżesz nieco jaśniejsze plamy oznacza to, że leżał on w takiej pozycji na ziemi. Jej kolor to ciemna żółć, im bardziej intensywny kolor, tym bardziej świeży jest arbuz.

Witaminy w arbuzie

Dojrzały i świeży owoc posiada cenne przeciwutleniacze, które mają za zadanie zmniejszać ryzyko zawałów sera, ale również zapobiegać nowotworom. Oprócz tego arbuz zawiera witaminy A, C, potas i magnez. Pamiętaj, że spożywanie arbuzów obniża ciśnienie krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.