Napar z imbiru

Przesilenie wiosenno letnie potrafi dać się we znaki. Nasz organizm nie do końca przebudził się po zimowej aurze dlatego potrzebujemy chwili by powrócić na nowo do pracy. Niestety jest to moment, gdy możemy czuć się osłabieni. Napar z imbiru to nie tylko aromatyczny i rozgrzewający napój, ale przede wszystkim świetny sposób na radzenie sobie z przeziębieniem.

Korzeń z imbiru na co pomaga

O zdrowotnych właściwościach imbiru wiedzą wszyscy, jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego jak wiele dobroci się w nim znajduje? Oprócz działania przeciwzapalnego możemy mówić również o istotnym wpływie przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Warto w tym momencie wspomnieć o tym, że te cechy nie dotyczą sproszkowanego imbiru.

Imbir a karmienie piersią

Młode mamy mogą być spokojne, ponieważ korzeń imbiru nie jest w żaden sposób szkodliwy dla dziecka. Można go spożywać, jeśli nadal karmimy piersią. Tak jak w przypadku wszystkich silnych przypraw, imbir ma dosyć ostry i charakterystyczny smak z tego też powodu unikaj go przez pierwsze trzy miesiące życia dziecka. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wpłynie on na smak mleka, a co za tym idzie – niemowlak może być niezadowolony.

Imbir na zapalenie gardła

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji, najlepiej rozpocząć przyjmowanie imbiru zaraz na początku, gdy objawy infekcji są już widoczne. Zazwyczaj zaliczyć do nich można zaliczyć “łamanie”, rozbicie oraz spadek energii. Napar pomoże załagodzić objawy. Jeśli będziemy stosować imbir w trakcie infekcji musimy mieć na uwadze jego właściwości napotne. Herbata z miodem i imbirem sprawdzi się podczas lekkiej gorączki oraz bólu gardła. Na efekty możemy liczyć tylko wtedy, gdy będziemy stosować napar regularnie.

Napar z imbiru przepis

Co ważne imbir jest łatwo dostępny, dlatego przygotowanie leczniczego naparu jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie:

  • pół litra wrzątku,
  • sok z cytryny,
  • miód,
  • korzeń imbiru 3-4 centymetry.

Sposób przygotowania

Korzeń imbiru należy obrać ze skórki. Dla urozmaicenia smaku jedną połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast drugą kroimy w cienkie paski lub plasterki. Wszystko to wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Kiedy napar jest już gotowy przelewamy go do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Zamknięty napar możemy przez następne kilka dni przechowywać w lodówce.

Nie bój się korzystać z naturalnych składników, dzięki którym możesz polepszyć swój stan zdrowia. Napar z imbiru z pewnością pomoże przetrwać ciężkie przeziębienia, które mogą doskwierać, gdy nasz organizm jest osłabiony.

Otagowano , .Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.